Bureau PUUR
zoeken
Bureau PUUR
 
 

Blog

Opvallend nieuws, trends, opmerkelijke zaken, Bureau PUUR blogt! In deze blogs delen we regelmatig onze visie en ervaring met jullie.

ZIJ WEET ALTIJD ALLES BETER !!

01.09.2015 | Lisette van de Wijgert

Vuist op tafel

Bij het leegruimen van het ouderlijk huis stuitte ik op onze oude 13-delige encyclopedie. Even voor de jongere: Een encyclopedie is een soort Wikipedia in chique boekvorm welke jarenlang menig boekenkast van enig cachet voorzag….
Ik had geen idee wat te doen met dit ooit zo gewilde pronkstuk en moest denken aan die ludieke advertentie: “TE KOOP Encyclopedie; Vanwege huwelijk overbodig; ZIJ WEET TOCH ALLES BETER”. De kans is groot dat ook die encyclopedie inmiddels bij het oud papier is beland (en het huwelijk van de adverteerder waarschijnlijk gestrand).

We hebben er allemaal wel een handje van. Denken dat we alles weten. Zeker samen met gelijkgestemden, hebben we vaak alle waarheid in pacht. Grappig is dan de uitspraak van de ooit als ‘wijste man’ bekroonde Socrates: “Ik ben de enige die weet dat ik niets weet”. Deze wijsheid wordt ruim 2000 jaar later nog steeds gebruikt middels de Socratische gesprekstechniek. Zo’n gesprek kenmerkt zich door eerst samen de goede uitgangssituatie/vraag te formuleren en daarna zonder aannames de feiten te checken.

Voorbeeldje: Je zit in een overleg en een collega steekt van wal door te zeggen “zoals we weten heeft dit project de hoogste prioriteit”. Iedereen inclusief jijzelf, knikt instemmend en de discussie gaat direct over tot de invulling van het project.
Vraag op zo’n moment eens ‘a la Socrates “Wat is de reden dat dit project voor ons de hoogste prioriteit heeft?”
Waarschijnlijk ontmoet je wat verbaasde blikken maar iedereen zal flink moeten nadenken om tot de goede argumenten te komen. Door jouw simpele vraag zal er bij iedereen een duidelijk beeld over het project ontstaan.

Kort gezegd: Ga er eens vanuit dat we niets weten.

Bij Bureau PUUR helpen wij onze cursisten en relaties om op deze manier sneller tot de kern te komen en om kritisch door te denken en te vragen.
Er gaat een wereld voor je open door je te realiseren dat je niets weet.

Olav Donkers (Bureau PUUR)

www.bureaupuur.nl


Reacties:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste?

Plaats een reactie: