Bureau PUUR
zoeken
Bureau PUUR
 
 

Blog

Opvallend nieuws, trends, opmerkelijke zaken, Bureau PUUR blogt! In deze blogs delen we regelmatig onze visie en ervaring met jullie.

Hoe durf je het te zeggen?!

09.02.2017 | Lisette van de Wijgert

Hoe durf je het te zeggen?!

 

Ik was elf en voor het eerst in Frankrijk. Een verwenvakantie met een tussenovernachting in een chique hotel in Avignon. Wow! Van opwinding al vroeg wakker, genoot ik van het uitzicht op een typisch Frans straatje: Een klein meisje bleef voor haar huis maar roepen naar haar broertje: “Geef me de sleutel. Ik mag de fiets vandaag, het is míjn dag. Geef hier!!” Waarop hij reageerde “Ja maar ik wil de fiets. Dan mag jij morgen weer.” En hij fietste hard weg, z’n zusje beteuterd achterlatend in een weer stil straatje.

Aan het ontbijt met mijn eerste pain-au-chocolat ooit, vertelde ik enthousiast over wat ik vanuit mijn raam had meegemaakt. Van het broertje en zusje, dat het háár dag was om met de fiets te mogen ……. Met een glimlach merkte mijn moeder op: Maar je verstaat toch geen Frans.
Daar zat ik met m’n mond vol brood: ik was er zó van overtuigd dat ik het écht woordelijk begrepen had.

Jaren later pas realiseerde ik mij deze geweldige ervaring. Op m’n elfde kon ik niet weten dat woorden slechts voor 10% bijdragen aan de boodschap. En dat de effectiviteit van verbale communicatie voor 90% wordt bepaald door lichaamshouding en de toon waaróp je iets zegt.

Inmiddels hebben we dat allemaal wel eens gehoord. Maar we maken er voor ons zelf over het algemeen verrekte weinig gebruik van. We zijn wel heel gevoelig voor de lichaamshouding en toon bij een ánder: je baas of je collega. Je hoeft ook geen psycholoog te zijn om te zien dat de vrouw op bovenstaande foto niet met een huwelijksaanzoek bezig is.
Ondanks dat we het zo goed weten en we het elke dag (soms pijnlijk) aan den lijve ondervinden, doen we er dus zèlf heel weinig mee. We schaven wel uren aan een power point presentatie. We kiezen vooraf nauwkeurig onze woorden om een collega op iets aan te spreken maar we vergeten die 90%. Je woorden blijven doelloos in de lucht hangen als ze niet ondersteund worden door de juiste lichaamshouding, toon en timing. Juist door HOE je door de ander wordt waargenomen, bepaalt of en hoe de inhoud overkomt. Grappig en veelzeggend is dan ook dat we het juist altijd hebben over “HOE durf je het te zeggen?”

Bij Bureau PUUR maken we je op inspirerende wijze bewust van je eigen non-verbale gebaren. We leren je deze beter in te zetten om zodoende effectief te communiceren. Het is geweldig om te zien hoe mensen niet alleen leren WAT te zeggen maar ook HOE ze het het beste kunnen zeggen. Het zijn voor iedereen echt de leukste en dankbaarste sessies om te doen. Kom gerust eens bij ons langs.


Reacties:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste?

Plaats een reactie: